Pups van het Sporrings Huyske


Het knuffelgehalte van een Chow Chow pup is heel groot. Niets is aandoenlijker dan zo'n lief puppybeertje. Wat wij zelf heel belangrijk voor de Chow Chow vinden is een consequente opvoeding. Hiermee gaan wij zelf aan de slag direct na de geboorte. Op het moment dat de pup bij u thuis komt, adviseren wij ook zeker om een puppycursus te volgen.   


VOOR ONZE PUPS IS HET BESTE NIET GOED GENOEG 


Op 30 maart 2025 zond Zembla de documentaire "Einde van de rashond: 15 jaar later" uit

In deze documentaire werd pijnlijk duidelijk dat een hond met een stamboom niet automatisch een gezonde hond is. 


De Raad van Beheer geeft tot op heden nog steeds stambomen af voor pups die gefokt zijn uit ouderdieren met (ernstige) erfelijke afwijkingen, waarbij de kans zeer groot is dat de gefokte pups hier problemen van gaan ondervinden. Zij controleren dit niet.


Als fokkers van de Chow Chow kunnen wij melden dat wij 𝐖𝐄𝐋 controleren op de gezondheidseisen die wij belangrijk vinden voor het ras. Hoewel gezondheidstesten voor de Chow Chow niet verplicht zijn, kiezen wij er bewust voor om onze fokhonden te testen op Heupdysplasie (HD), Elleboogdysplasie (ED), ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie (PL). Wij doen ons uiterste best om gezonde combinaties te maken en houden hierbij ook rekening met het inteeltpercentage om de genetische diversiteit te waarborgen. Ons fokbeleid wordt voortdurend aangepast aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.


De Chow Chow is een ras met een rijke historie. Onze fokhonden hebben geen schadelijke uiterlijke kenmerken en worden met zorg geselecteerd op gezondheid en welzijn.


Natuurlijk zijn er ook aandoeningen die honden met zich mee kunnen dragen waar geen testen voor beschikbaar zijn. Aangezien wij als fokkers vrijwillig hebben gekozen om aan strikte gezondheidseisen te voldoen, is het duidelijk dat wij het beste voor hebben met het ras en hier oog voor houden.


Houdt dit in dat er geen Chow Chows meer geboren worden met een aangeboren of erfelijke afwijking? Het antwoord is nee. Dit is nooit volledig te voorkomen, dit geldt immers voor alle dieren die zich voortplanten, ook in de natuur. Helaas is er binnen het ras nog veel werk te doen, maar wij zijn ons hier zeer bewust van en zetten ons in om verantwoorde keuzes te maken.


Uiteraard blijven wij ons inzetten voor verantwoord fokken en het verbeteren van de gezondheid binnen het ras. Wij blijven onderzoek volgen naar erfelijke afwijkingen en dragen bij waar mogelijk.